Inilah Cara Praktis Cek Tagihan Listrik

cara cek tagihan listrik

Teknologi telah mengubah gaya hidup kita terlalu banyak. Sekarang terdapat banyak aplikasi yang boleh didapati cara cek tagihan listrik dalam talian yang membantu kami juga dalam bidang pembayaran dan bayaran. Bagaimana untuk memeriksa bil elektrik dan bagaimana untuk membayar elektrik, PDAM, BPJS, TV kabel, semuanya boleh dipenuhi secara dalam talian. Walau bagaimanapun, lebih-lebih lagi tanpa meninggalkan rumah.

Mungkin pada masa ini pejabat PLN, PDAM tidak lagi diganggu seperti sebelumnya. Sekarang, terutamanya tanpa akses ke pejabat atau tingkap pembayaran, anda boleh menyesuaikan aktiviti pembayaran. Cukup pasang telefon bimbit dan sentuh aplikasi itu, itu saja.

Walau bagaimanapun, nampaknya tidak semua orang biasa dengan aplikasi dalam talian seperti ini. Terutama bagi mereka yang tidak biasa dengan teknologi alat. Mungkin bukan kerana mereka tidak mahu memanfaatkan pemasangan, mungkin kerana mereka tidak tahu bagaimana.

Nah, dalam artikel ini saya boleh cuba untuk mengatakan bagaimana untuk mengawal bil elektrik untuk mengambil kesempatan daripada pelbagai kaedah yang dilakukan secara dalam talian. Semakin banyak orang yang dikehendaki menggunakan teknologi untuk memudahkan urusan harian mereka.

Bagaimana untuk memeriksa bil elektrik anda melalui laman web PLN

Perkhidmatan bil e-mel dihantar kepada pelanggan untuk menambah maklumat invois. Perkhidmatan ini boleh dibuka dari laman web PLN. Akhir sekali, saya menyemak laman web PLN (https://pln.co.id/info-rekening/) untuk mengesahkan cara mengesahkan bil elektrik melalui laman web.

Bagaimana anda melakukannya?

Pertama, mulakan komputer riba atau telefon pintar anda dan buka penyemak imbas untuk membuka laman web pln.co.id. Anda juga boleh mengklik pada pautan berikut: Periksa bil elektrik PLN anda.

Kedua, klik pada menu “Pelanggan” dan perhatikan beberapa baris penyenaraian perkhidmatan dalam talian.

Ketiga, klik ‘Tentang invois dan kod.’

Keempat, klik “Daftar” untuk mencetuskan akaun baru. Atau, anda boleh melengkapkan lajur Pengguna dan Kata Laluan secara langsung untuk akses jika anda telah mendaftar.

Kelima, lengkapkan maklumat yang diperlukan pada borang pendaftaran dalam talian di halaman. Bermula dengan nama, e-mel, ID pelanggan, nombor telefon pemohon, dll.

Keenam, pilih “Saya terima terma dan syarat yang berkenaan”.
Ketujuh, masukkan kod chaptca seperti yang ditentukan, kemudian klik “Daftar”.

Tunggu sebentar sehingga e-mel menghantar maklumat mengenai invois atau kod elektrik yang boleh dihantar berdasarkan kuantiti pelanggan berdaftar. Sangat ringan?

Bagaimana untuk memeriksa bil elektrik anda melalui pasaran
Cara kedua yang boleh kita lakukan untuk memeriksa bil elektrik adalah melalui kawasan pasaran yang berbeza. Bolehkah anda melakukannya? Saya boleh Daftar di pasaran web atau e-dagang berkembang sekarang. Sejak penjualan produk fizikal dan elektronik sebelum ini, perkhidmatan pelanggan dengan perkhidmatan pembayaran dalam talian kini telah ditambah.

Laman web ini seolah-olah bergerak pantas untuk memanfaatkan peluang dan menambah perkhidmatan pelanggan yang lebih baik dari semasa ke semasa. Salah satunya ialah perkembangan imej di web, bukan senarai sebenar yang telah dibangunkan adalah senarai bayaran dalam talian, seperti PLN, Pulsa, Paket Data, BPJS, dan sebagainya.

Apa laman web boleh menyemak bil dan bagaimana?
Siapa yang tidak tahu Pukalapak? Pasar kanak-kanak di negara ini bukan lagi kawasan kegemaran untuk membeli-belah dalam talian.

Bukan sahaja produk yang tersedia dalam kategori yang berbeza, tetapi terdapat juga senarai semak untuk bekalan elektrik, kredit, pakej data dan banyak lagi. Oleh itu, ia boleh menjadi lebih ringan bagi kami untuk melengkapkan perniagaan pembayaran, terutamanya apabila membeli produk dalam talian di Pokalapak.

Untuk memeriksa bil elektrik anda dalam kedudukan terbuka, ikut langkah berikut:

Pertama, buka penyemak imbas dan akses bukalapak.com.
Kedua, klik menu “Electric PLN” di menu utama. Klik “Caj Elektrik” untuk menukar tetapan. Kerana terdapat dua jenis pilihan pengawalseliaan: kod elektrik dan bil elektrik. Kod elektrik ini adalah untuk prabayar, manakala bil elektrik adalah untuk pelanggan pascabayar.

Ketiga, masukkan tetingkap tiket atau ID pelanggan dan tempoh pembayaran. Selepas itu, sistem boleh menghasilkan dan memaparkan kuantiti invois dalam rupee nominal.

Sekiranya kami ingin membayar bil ini, kami boleh melakukannya secara langsung dengan mengklik “Bayar”. Selepas itu, pembayaran bil elektrik boleh diproses dan kami boleh duduk dan terus membeli-belah dalam talian.

Jika anda ingin membuka senarai pembayaran dalam talian lain di Pokalapak, lawati halaman: Bayar melalui Pokalapak dalam talian. Senarai pembayaran dalam talian yang ada. Bukan sahaja membayar elektrik, tetapi juga membayar kad kredit untuk membayar cukai

Semak bil elektrik anda di Tokopedia
Pasaran seterusnya yang boleh kita gunakan untuk memeriksa bil elektrik adalah Tokopedia. Pasar logo klac dengan ilustrasi seperti burung hantu juga lebih besar. Dengan tidak kurang dari Pukalapak, Tokopedia secara konsisten mengembangkan sistem dalam talian dengan menyediakan perkhidmatan pembayaran dalam talian untuk pelanggan setia. Termasuk senarai untuk membayar bil elektrik.

Bagaimana anda boleh menyemak bil elektrik anda di Tokopedia?
Pertama, buka penyemak imbas dan buka tokopedia.com.

Kedua, log masuk dengan akaun anda atau, jika anda tidak mempunyai akaun, klik “Daftar” untuk mencetuskan akaun baru.

Ketiga, klik menu “Listrik PLN” dalam item “Pengiriman dan Pengebilan” dan pindahkan pilihan “Jenis Produk Elektrik” kepada “Rang Undang-Undang Elektrik” Kemudian masukkan nombor pengenalan pelanggan atau tetingkap tiket. Kemudian sistem boleh menghasilkan dan memaparkan invois dalam rupee. Kami hanya klik “bayar” jika anda mahu bayar.

Atau, anda boleh cuba cara lain, klik ‘lihat semua.’ Jadi kami melawat web baru. Pada halaman baru ini, kami dapat menambahkan senarai khusus dengan perkhidmatan berbayar untuk pelbagai produk. Bukan sahaja perkhidmatan PLN untuk elektrik, kredit tersedia, pakej data, TV kabel, pembayaran, dll.

Klik menu ‘PLN Electric’ untuk memeriksa bil elektrik anda.

Kemudian tatal ke bawah dan pilih “Rang Undang-Undang Elektrik” untuk menyemak bil pascabayar.

Ketiga, taipkan nombor kaunter atau ID pelanggan, kemudian klik ‘Bayar.’

Semudah itu. Jadi sebenarnya, sistem ini direka di pasaran untuk membantu pelanggan memenuhi keperluan mereka. Sama ada membeli atau membayar. Pada masa akan datang, sistem ini boleh dibangunkan secara konsisten dan bertambah baik.

Bagaimana untuk memeriksa bil elektrik anda pada telefon Android
Oleh kerana tidak semua orang mempunyai komputer riba, yang biasanya digunakan untuk melayari, bagaimana untuk memuat turun filem Indonesia atau melakukan kerja digital yang lain, tidak semua orang mempunyai berkas data, seperti pentingnya mengetahui cara kompres PDF anda mesti cuba mengesahkan bil elektrik anda melalui telefon bimbit atau telefon pintar anda. Kerana tanpa log masuk, anda boleh menyemak bil elektrik untuk mengambil kesempatan daripada telefon bimbit anda.

Semak bil elektrik anda melalui telefon
Untuk mengesahkan bil elektrik anda melalui telefon, keadaannya adalah bahawa nombor kami aktif dan dikenakan. Kerana kaedah ini dikenakan kemudian. Jadi pastikan anda mempunyai kredit yang cukup terlebih dahulu.

bagaimana untuk melakukannya

Hanya hubungi sambungan 123 dalam format: (awalan) 123.

Contoh: 0274123

Ini adalah untuk nombor telefon Yogyakarta. Awalan ialah 0274, diikuti dengan sambungan 123.

Selepas menelefon, kami hanya mengikut wacana pengendali. Delicious lagi, kita boleh menyemak melalui telefon bimbit ini bila-bila masa yang kita mahu. Kerana pengendali PLN adalah 24 jam sehari.

Semak bil elektrik anda melalui SMS
Satu lagi cara yang boleh kita lakukan untuk menyemak bil elektrik adalah melalui SMS atau SMS. Walaupun SMS jarang digunakan, ia masih perlu dipertimbangkan kerana ia boleh menjadi pilihan alternatif.

Juga, perlu diperhatikan bahawa kita mesti mengesahkan bahawa baki kita mencukupi. Perkhidmatan SMS ini hanya tersedia untuk beberapa pembekal perkhidmatan, seperti Telkomsel, Indosat, T-Flexi, dan XL.

Bagaimana saya boleh melakukannya?

Pertama, buka aplikasi SMS pada telefon Android kami.

Kemudian masukkan nombor destinasi: 8123.

Ketiga, tulis mesej ringkas dalam format: Nombor Pengenalan Pelanggan (REK).

Atau, jika kami ingin melanggan secara automatik pada maklumat bil PLN, anda boleh menulis mesej ringkas dalam format: PLN (ruang) DI ATAS (ruang) ID Pelanggan tidak.

Apa yang berfungsi sekiranya saya mahu berhenti berlangganan? Ya, kami hanya menulis mesej pendek dalam format: PLN (ruang) OFF (ruang) ID Pelanggan.

Ketiga, klik ‘Kirim’ atau kirimkan mesej untuk menerima maklumat penagihan melalui SMS.

Ia semudah memeriksa bil elektrik anda pada telefon Android. Tulis kaedah ini dalam artikel ini sebagai alternatif apabila terdapat halangan semasa menyemak dalam talian.

Sebenarnya, terdapat banyak cara lain untuk mengesahkan invois, seperti anda boleh menggunakan aplikasi Android. Walau bagaimanapun, dengan cara ini, saya tidak menerangkannya di sini. Saya mahu anda dapat menulis dalam artikel lain.

Saya ingin maklumat ini berguna, sila kongsi dan tinggalkan komen jika terdapat sesuatu untuk perbincangan.